"La Roche à l'Appel" in Muno

"La Roche à l'Appel" in Muno

Ken je verleden om het heden te begrijpen

De site van Roche à l'Appel is discreet. Je moet ernaar zoeken om het te vinden. En toch is hij getuige van een belangrijke episode in de evolutie van de aarde.

Hier worden ongeveer 500 miljoen jaar samengevat.
De oudste rotsen die bij Muno uitmonden, stapelden zich ongeveer 570 miljoen jaar geleden in de vorm van sedimenten op in een ondiepe tropische zee. De afzettingen geleidelijk over de volgende honderd miljoen jaar in leisteen, phyllades (of leien) en zandsteen (of kwartsiet).
Ongeveer 410 miljoen jaar geleden maakte een zee die uit het zuiden kwam de bergketens geleidelijk plat. Aan de voet van deze bergen stapelen zich bijna horizontaal tientallen meters dikke kiezels op, gerold door bergstromen, rivieren en op de stranden van de zee.

Er is daarom vorming van puddingsteen, een samenhangend gesteente gevormd uit natuurlijk gecementeerde kiezelstenen. Daarna zal de zeebodem naar het zuiden instorten, wat de accumulatie van enkele duizenden meters dikke sedimenten mogelijk zal maken in wat de regio van Muno zal worden.
300 miljoen jaar geleden treft een nieuwe belangrijke vouw nog steeds deze regio. De begane grond en het souterrain zijn daarom een tweede keer geplooid. Dit resulteert in wat geologen een hoekafwijking noemen. De puddingsteen bedekt uiteindelijk het oppervlak van erosie. Er is een helling naar het zuiden van dit oppervlak.
Ongeveer 200 miljoen jaar geleden, na erosie van de Hercynische keten, creëerde de Jurazee een nieuwe onenigheid en begon de regio te bedekken met afwisselende lagen klei, mergel en kalksteen, waarvan de erosie het landschap zo kenmerkend was voor de Gaume .

De site van Muno vormt een van de belangrijkste getuigen van 6 geologische gebeurtenissen die de laatste 600 miljoen jaar van de evolutie van onze planeet markeerden.

In een groene omgeving, aan de rand van een kleine vallei, ligt dit juweel van de geologie.

Het bevindt zich ook in het natuurreservaat van Muno .

Deze wandeling vertelt je het verhaal van de vorming van rotsen gedurende 400 miljoen jaar en de fauna en flora zullen niet achterblijven in deze verborgen vallei.

Het zal je ook verbazen dat deze plek en de omgeving getuige zijn geweest van een industrieel verleden dat verband houdt met de staalindustrie. Vanaf de 17e eeuw, toen Muno onder toezicht van het bisdom Luik kwam te staan, werd het dorp verrijkt met ijzerbewerking. Zoals op veel plaatsen in de Gaume, is de bodem rijk aan pedologisch ijzer, wat het voordeel heeft dat het in de open lucht wordt gewonnen.
Op 20 oktober 1608 werd ten zuiden van het dorp een hoogoven aangestoken. Hij smelt het lokale erts geassocieerd met dat van Sapogne (Frankrijk).Een smederij op 500 meter stroomafwaarts voltooit kort daarna het industrieterrein.
Op dit moment wordt een metallurgische site gekozen als deze zowel grondstoffen als energie heeft.
Muno is een gunstige locatie: de houtskool wordt gekookt in het nabijgelegen Ardense bos, de beek Tremble kan een waterrad laten draaien, het erts is aan het ontginnen of bijna. Omwille van het gemak is de industriële activiteit van Muno gericht op Frankrijk vanwege de gemakkelijkere toegang. In 1848, na vele tegenslagen als gevolg van met name de Franse Revolutie, werd de fabriek omgevormd tot een kleine walserij, draadtrek- en spijkerfabriek.
Aan het begin van de 20e eeuw leidde het momentum van het industriële tijdperk tot de aanleg van een internationale spoorlijn tussen Bertrix en Carignan, die zeer kostbaar was in geld en mensenlevens en die nauwelijks werd gebruikt, de staal- en metallurgische industrie concentreerde zich vrij snel langs de Maas en de Samber met zowel erts uit de ondergrond als steenkool.

Verrassende toponymie voor deze rotsachtige chaos die de Roche à l'Appel is.

Deze spelling wekt een pastoraal tafereel waar de herder , slurf tot zijn lippen, hoorn loodrecht op de rots, in de schaduw van de ondergaande zon, de gemeenschappelijke kudde verzamelt.

Idyllisch tafereel, dat de prozaïsche en veel waarschijnlijker schop of schil van de kolenboer die zijn mand vult, niet had kunnen suggereren in deze tijden van opkomend toerisme na de Eerste Wereldoorlog.