Burcht van Bouillon

Burcht van Bouillon

Staande op drie rotsachtige toppen met uitzicht op de Semois, wordt het versterkte kasteel van Bouillon, met zijn doolhof van gangen en enorme gewelfde kamers, beschouwd als het oudste en meest interessante overblijfsel van het feodalisme in België.

De oorsprong

De oorsprong van de eerste vestingwerken dateert uit de 8e eeuw.
Het werd vereeuwigd door Godefroid, leider van de eerste kruistocht (1096) en advocaat van het Heilig Graf, die het kasteel toevertrouwde aan het aartsbisdom Luik om zijn expeditie naar het Heilige Land te financieren.

Voorzieningen

Ten slotte zal het tijdens de oorlogen van Lodewijk XIV grote ontwikkelingswerken ondergaan die door Vauban worden uitgevoerd en zal het tot 1830 militair bezet blijven.
Maar naast de historische rijkdom gevoed door de legendarische Godefroid de Bouillon, is het veel meer dan een sprong in het verleden die u zult maken door naar de oude hertogelijke stad te gaan.

De militaire rol

Deze bewakingspost behoorde toe aan de familie Ardenne-Verdun, die ook Château-le-Duc uitbaatte, een landgoed van 2 ha omgeven door muren aan de westelijke rand van het bos van Menuchenet op de hoogten van Bouillon, tussen Mogimont en Ucimont. Aan het begin van de 11e eeuw werd het eigendom van de hertog van Lotharingen, Gozelon I, oudoom van Godefroid de Bouillon. Godfried II de Baard, zoon van Gozelon, versterkt de heuvel onder de dreiging van Normandische invasies die het toekomstige versterkte kasteel van Bouillon zal worden.
Dit fort is ook strategisch vanwege zijn geografische ligging in de Ardennen tussen Parijs, Luik en Aix-la-Chapelle. Het kasteel wordt benijd door zowel de kroon van Frankrijk als die van het Heilige Rijk! Beneden ontwikkelt zich ook de stad Bouillon, een kleine commerciële agglomeratie tussen de rotswand en de Semois.

Toerisme

Laat u leiden door de herinnering aan de ridders en verrast door het ballet van roofvogels in de open lucht.Twee tentoonstellingen tonen deze roofvogels maar ook de evolutie van het schrift van de Middeleeuwen tot onze tijd ( Scriptura ).
De lange rotsrug die door de lus van de Semois is ontstaan, werd vanaf de Gallische tijd bezet door een versterkt kamp op een plaats genaamd La Ramonette. Deze heuvel, een soort uitkijktoren met een diameter van 9 meter, kijkt uit over de vallei van de Semois en is omgeven door in de rotsen uitgehouwen greppels.