Een buitengewoon landschap: het graf van de reus

Het graf van de reus


Dit fantastische landschap is geclassificeerd als "uitzonderlijk erfgoed van Wallonië" en "natuurlijk erfgoed van landschappelijk belang".

Het is ongetwijfeld een van de bekendste in België met deze prachtige lus van wilde Semois.

De plek is fantastisch in alle seizoenen. Je loopt er zo naartoe vanuit je vakantiehuis.

Ucimont ligt op minder dan 1 kilometer van het kleine dorpje Botassart. Om er te komen, doorkruis je het dorp Botassart waar veel vakantiewoningen staan.

U passeert de kasteelkapel, het kasteel en de boerderij.

Het is ook het vertrekpunt voor verschillende wandelingen en mountainbiketochten.

Als zodanig is het een "must-have" voor alle gasten van de landelijke gîtes Le Fournil en La Fermette in Ucimont.

Onder deze wandelingen is er een die je toelaat om af te dalen naar de Semois nabij de molen aan de oever en van daaruit de loopbrug en de abdij van Cordemois en vervolgens Bouillon te bereiken. Het is toegankelijk voor het hele gezin en vriendengroepen. Je wordt de hele weg ondergedompeld in de natuur.

De terugkeer naar de landelijke gîtes kan te voet worden gedaan of, voor vooruitziende vakantiegangers, met de auto die ze in de buurt van de abdij hebben achtergelaten.

Wanneer geologie zich bij de geschiedenis voegt.

De Semois heeft door de eeuwen heen zijn bedding uitgegraven en een reeks meanders gevormd, waardoor hij rotsachtige heuvels omringde die al dan niet door de mens werden gekoloniseerd.
Deze plaatsen, omgeven door de natuur, zijn bevorderlijk voor legendes.

Het is ook een plek die wordt doorkruist door een pad dat ooit door de Duitsers is genomen tijdens talloze militaire campagnes door de eeuwen heen. Het werd nog steeds beoefend in 1914 en 1940 door Pruisische en Duitse troepen. Deze Duitsers lieten hun naam na aan de doorwaadbare plaats Germowez en het nabijgelegen bos.

De poëzie van de plaats.

Dit uitzichtpunt is een prachtige plek in Bouillon.Vanaf Botassart heb je een indrukwekkend zicht op de natuur. Een van de meest indrukwekkende panorama's in de Ardennen.

Het uitzicht is fantastisch op dit schiereiland van prachtige wildheid en ontroerende grootsheid.
Het herstel van de weide zal het decor minder sober maken en de vallei energie en authenticiteit geven.

Victor Hugo was zelf een groot bewonderaar van deze hoek van de Semois. Hij beschouwde hem als een van de mooiste.

Van legende…

De Bouillonnais-dichter Marcel Leroy belegerde een legende daar waar een gigantische beving, verslagen door het leger van Caesar in de slag om de Samber, weigert gevangen te worden genomen door de ruiters van Labienus die de achtervolging in zetten.
Hij gaf er toen de voorkeur aan zich van de top van de "Rock of the Gattes" te werpen in plaats van te sterven in de arena's van het Colosseum.
De bewoners van de plaats zullen zijn grote lichaam vervoeren om hem, op de nabijgelegen berg, de begrafenis te geven die gereserveerd is voor zijn waardigheid.

… Naar esoterie.

Een andere auteur, Louis Charpentier, geeft in zijn boek "Het mysterie van de oorsprong"", een esoterische betekenis bij het graf van de reus.
Hij maakt er het punt van convergentie van rechte lijnen die "geïsoleerde" plaatsen verenigen (die verwijzen naar reuzen).
Verontrustend genoeg heeft de driehoek waarvan de basis Istres (Marseille) verbindt met de verzonken stad Ys (Quimper), twee zijden op gelijke afstand van 700 km en de top is de tombe van de reus.