Abdij van Orval

Abdij van Orval

Een bezoek aan de ruïnes van de voormalige cisterciënzerabdij van Orval biedt u de gelegenheid om een plek te ontdekken die doordrenkt is van authenticiteit en geschiedenis. Het is gelegen op de bodem van een vallei waar de Mathilde-fontein ontspringt.

Een vertoning introduceert de geschiedenis van de abdij en het leven van de kloostergemeenschap in Orval vandaag ( 20 minuten ).

Een interpretatieparcours helpt om de verschillende realiteiten van de cisterciënzerplaats te begrijpen.

Volgens uw verwachtingen zult u gefascineerd zijn door de collecties kunst en ijzerwerk die in de kelders van de 18e eeuw zijn gerangschikt. De traditionele apotheek en zijn tuin met geneeskrachtige planten is een andere bezienswaardigheid.
In het seizoen worden thematische tentoonstellingen toegevoegd.

Brouwerij

De Brasserie d'Orval , gelegen op het terrein van de abdij, dateert uit 1931. Destijds werd het gebruikt om de enorme bouwwerf voor de wederopbouw van Orval te financieren. Ze huurde vanaf het beginvan ingehuurde arbeidskrachten, waaronder de eerste meesterbrouwer, Pappenheimer. Dit is de oorsprong van het fabricagerecept.

Het commerciële beleid van de brouwerij past zich aan aan de waarden die worden geleefd door de kloostergemeenschap "ora et labora" (door gebed en werk). De inkomsten van het merk worden besteed aan sociale werken en ook aan het onderhoud van gebouwen.

Kaasmakerij: de knowhow van de trappisten van Orval

Het maken van kaas in de Abbaye d'Orval dateert van 1928, twee jaar na de terugkeer van de monniken. Maar het waren de monniken van Sept-Fons in Moulins (Frankrijk), gestuurd om Orval nieuw leven in te blazen, die de kaasmakerij oprichtten. De huidige kaasmakerij is gevestigd in het oude pand van de hoeve gebouwd dankzij architect Vaes naar het model van de Cisterciënzerschuur van Ter Doest.

Orval-kaas is een productie die eigen is aan de trappistenabdij van Orval. Het is gemaakt van volle, gepasteuriseerde melk die is geoogst in de Gaumestreek. De geperste en ongekookte kaas, met een gewassen natuurlijke korst, onderscheidt zich door zijn zachtheid.In België wordt Orval-kaas ingedeeld in de categorie kazen genaamd "Plateau".

Deze prachtige plek om te bezoeken ligt op ongeveer 25 km van het dorp Ucimont .

Fotocredit: © FTLB/P. Willems.