Een bijzonder landschap: het Reuzengraf

Het Graf van de Reus

 

Dit fantastische landschap is geclassificeerd als ""uitzonderlijk erfgoed van Wallonië"" en ""natuurlijk erfgoed van landschappelijk belang"".

Het is ongetwijfeld een van de bekendste in België met deze prachtige lus van een wilde Semois.

De plek is fantastisch in alle seizoenen. Vanuit uw vakantiehuis kunt u er te voet komen.

Ucimont ligt op minder dan 1 kilometer van het kleine dorpje Botassart. Om er te komen, doorkruis je het dorp Botassart waar veel vakantiehuizen floreren.

U passeert de kasteelkapel, het kasteel en de boerderij.

Het is ook het startpunt voor diverse wandel- en mountainbiketochten.

Als zodanig is het een ""must"" voor alle gasten van de Gîte rural Le Fournil in Ucimont.

Onder deze wandelingen is er één waarmee u kunt afdalen naar de Semois, vlakbij de kustmolen, en van daaruit de voetgangersbrug en de abdij van Cordemois en vervolgens Bouillon kunt bereiken. Het is toegankelijk voor het hele gezin en groepen vrienden. Gedurende de hele reis wordt u ondergedompeld in de natuur.

De terugkeer naar de landelijke Gîte kan te voet gebeuren of, voor vooruitziende vakantiegangers, met de auto die ze vlakbij de abdij zullen hebben achtergelaten.

Wanneer geologie en geschiedenis elkaar ontmoeten.

Door het uitgraven van de bodem van de Semois heeft de Semois in de loop der eeuwen een reeks meanders gevormd, die zo rotsachtige heuvels omringen die al dan niet door de mens zijn gekoloniseerd.
Deze plaatsen, omgeven door de natuur, zijn ideaal voor legendes.

Het is ook een plek die wordt doorkruist door een pad dat de Duitsers eerder hebben gevolgd tijdens talloze militaire campagnes door de eeuwen heen. Het werd in 1914 en 1940 nog steeds beoefend door Pruisische en Duitse troepen. Deze Duitsers lieten hun naam achter bij de doorwaadbare plaats van Germowez en het aangrenzende bos.

De poëzie van de plaats.

Dit uitkijkpunt is een prachtige plek in Bouillon. Vanuit Botassart heeft u een indrukwekkend zicht op de natuur. Eén van de meest indrukwekkende panorama's in de Ardennen.

Het uitzicht is fantastisch over dit schiereiland van prachtige wildheid en ontroerende grandeur.
Door het herstel van de weide wordt het decor minder sober en krijgt de vallei weer energie en authenticiteit.

Victor Hugo was zelf een groot bewonderaar van deze hoek van de Semois. Hij beschouwde hem als een van de mooiste.

Van de legende…

De Bouillon-dichter Marcel Leroy belegerde een legende waarin een Treviri-reus, verslagen door het leger van Caesar in de Slag om de Samber, weigert gevangen te worden genomen door de ruiters van Labienus die hem achtervolgen.
Hij gaf er toen de voorkeur aan zich van de top van de ""Rocher des Gattes"" te werpen in plaats van te sterven in de arena's van het Colosseum.
De bewoners van de plaats zullen zijn grote lichaam vervoeren om hem op de naburige berg de begrafenis te geven die gereserveerd is voor zijn waardigheid.

… Tot esoterie.

Een andere auteur, Louis Charpentier, geeft in zijn boek ""The Mystery of Origins"" een esoterische betekenis aan het Graf van de Reus.
Het maakt het tot het convergentiepunt van lijnen die 'geïsoleerde' plaatsen (die verwijzen naar reuzen) verenigen.
Het is verontrustend dat de twee zijden van de driehoek, waarvan de basis Istres (Marseille) verbindt met de verzonken stad Ys (Quimper), op gelijke afstand van 700 km liggen en dat de top het Graf van de Reus is.