De millenniumtoren

La Tour du Millénaire  © Thierry de Lannois

La Tour du Millénaire © Thierry de Lannois

De millenniumtoren

De Millénaire-toren, gebouwd op het plateau van de Croix-Scaille, is een spectaculaire uitkijktoren van 60 m hoog in de vorm van een zandloper, die het hoogste punt in de provincie Namen markeert en de 5e in België (503 m). Het is een van de essentiële wandeldoelen in de gemeente Gedinne.

Geïnspireerd door de geschiedenis (vier torens hebben op verschillende tijdstippen op deze top gestaan), stelt deze prestatie je in staat om gratis een fantastisch landschap te ontdekken over meer dan 30 km rond met behulp van een oriëntatietafel en een telescoop.

De trappen geven toegang tot drie observatieplatforms op respectievelijk 15, 30 en 45 meter.

De camping is het hele jaar door geopend, behalve tijdens de jachtperiodes op dit grondgebied, bij slecht weer of als de toegangsweg is gereserveerd voor langlaufen.

Aan de voet van de Toren, de toeristische receptie chalet Croix-Scaillebiedt u in het seizoen kaarten, toeristische documentatie, ijs, verfrissing bar en spelletjes voor kinderen.

De site van de Tour du Millénaire is ook het start- of doorgangspunt voor vele bewegwijzerde wandelingen tijdens een weekend in de Ardennen. Mis ook niet ver daar vandaan de wandeling over vlonders in het natuurreservaat van de Fange de l'Abîme , waar een flora is die vooral geassocieerd wordt met turf en zure gronden. Elfe, een netwerk van ontdekkingen, zal tijdens een familieweekend ook kinderen en avontuurlijken in vervoering brengen!

Zijn geschiedenis

De bouw van deze uitkijktoren is het resultaat van een grensoverschrijdend project, uitgevoerd tussen maart en september 2001. Het werd ontworpen door de Luikse architect Daniel Dethier en uitgevoerd door de firma Claude Macors uit Hamois-en-Condroz.

Deze structuur combineerde hout met staal en benadrukte de kwaliteiten van Waals hout en meer bepaald van douglasvan de gemeente Gedinne. De zes bomen, drie meter in omtrek en 45 meter hoog, werden in een halve dag geveld.

Het gebouw leek op een zandloper met de zes 32 m lange Douglassparren. Een metalen constructie van 47,6 m met twee wenteltrappen was met het gebouw verbonden door middel van drie stalen loopbruggen

De toren was tijdens een spectaculaire acht uur durende hijsoperatie op 28 augustus 2001 horizontaal in elkaar gezet en rechtgetrokken.

Op 7 juli 2008 werd de Millenniumtoren ontmanteld. Omdat het hout verrot was, werd de toegang ervan eerst verboden voordat we de omvang van de schade beseften.

Op 5 juli 2012 is de Milleniumtoren herbouwd met metalen profielen en weer toegankelijk.